BOOS!
Heb je dat ook wel eens? Je zoon/dochter komt van school, blij en schijnbaar onbezorgd, er is niets aan de hand.
En ineens… zomaar uit het niets … wordt het heel boos.
Volgens jou is er niets aan de hand of toch niet echt iets groot dus je denkt: ‘Is dit nu alles?’ of ‘Moet je daarvoor nu zo boos worden?’
Herkenbaar?
Heel wat kinderen en jongeren zijn hoogsensitief, heel gevoelig voor alle prikkels die ze binnen krijgen. Ze zitten nu, na een woelige periode de voorbije 2 jaar, een ganse dag op school en moeten dus leren omgaan met al die prikkels. Dat wordt van hen verwacht. Maar voor een deel kinderen wordt dat teveel om te verwerken en een kleine aanleiding kan de druppel zijn om de emmer te doen overlopen. Ze krijgen een woede-uitbarsting, vaak in een omgeving waar ze zich terug goed voelen: thuis!
Hoe ga je hier als ouder mee om?
1. Het lijkt alsof je kind boos is op jou maar je moet dit niet persoonlijk nemen. Het moet zijn frustraties ergens kwijt en dit lukt het best bij wie ze vertrouwen en bij degene die hen onvoorwaardelijke liefde geeft: jij dus.
2. Leer het kind een manier om met die woede om te gaan. Heeft het nood aan een fysieke uitlaatklep? Geef het dan een kussen om op te slaan of een boksbal als je kind wat ouder is. Neem de tijd om het dit aan te leren.
3. Op een later moment, als je zoon/dochter terug rustig is, maak je best wat tijd om te praten over wat gebeurd is. Waarschijnlijk zul je hier wat moeten helpen om het gesprek te openen. Gebruik vragen als ‘Wat is er gebeurd?’, ‘Wie was erbij?’, ‘Wat gebeurde er precies?’…
Er volgen nog heel wat tips rond ‘boos worden’.
Wil je al wat meer weten?
Mail dan gerust naar evy@insightsout.be of bel me 0496/523310.
Ik luister naar jouw verhaal.